www.odb.km.ua Відгуки та побажання
ГАЛЕНКО О.М. Моя мала Батьківщина: досвід краєзнавчої діяльності бібліотеки. Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка
Діти Хмельниччини читають! Приєднуйся!   Читати - це круто!   Читати - престижно!   Читай і будь успішним!   Будь в тренді: читай і знай!   Читають батьки - читають діти!   Читай! Формат не має значення!
    Електронний каталогЗведений електронний каталог БХООб’єднана віртуальна довідкаОнлайн послуги
      Про бібліотеку
      Ресурси бібліотеки
      Сторінка юного краєзнавця
      Проекти та програми
      Героїв пам’ятаєм імена
      Бібліотечному фахівцю
      Конкурси для дітей
      Електронна бібліотека
      Веб-уроки
      Здійснення закупівель
      Онлайн послуги
      Відкриті дані
      Карта сайту
      Аудіокниги


        Головна » Ресурси бібліотеки » Наші видання » Бібіліотека для дітей: нове бачення, нові орієнтири та соціальне партнерство.
      ГАЛЕНКО О.М. Моя мала Батьківщина: досвід краєзнавчої діяльності бібліотеки.

      Галенко О.М.
      м. Кам'янець-Подільський

      Моя мала батьківщина: досвід краєзнавчої
      діяльності бібліотеки

         “Перлиною на камені” називають місто Кам'янець-Подільський. Місто, в якому тісно переплелися сива давнина і сучасність. де природа і хист зодчих створили неповторний єдиний ансамбль стрімких круч-берегів та фортечних мурів. Кам'янець-Подільський ввійшов до семи історико-культурних пам'яток України “Сім чудес України”. А вивчення рідного краю, його історії, природи і традицій, літератури та мистецтва є пріоритетом у роботі Кам'янець-Подільської бібліотеки-філії № 6 для дітей.
         У 1976 році бібліотеки міста були об'єднані в централізовану систему. З цього часу бібліотека стає центральною дитячою бібліотекою-філією № 6. Тут працювали пункти видачі книг у віддалених школах, створено ДБА, акцентується робота на культурі читання.
         Сьогодні бібліотека-філія обслуговує дошкільників та учнів 1-9 класів шкіл №№ 1, 2, 5, 8, 9, 12, міського ліцею та гімназій. Ми координуємо роботу з центром дитячої творчості, міським центром соціальних служб, сім'ї, дітей  та молоді.
         З 1988 року при бібліотеці діє ляльковий гурток “Книга і лялька”. Головна мета його створення – естетичне виховання дітей, формування почуття прекрасного, популяризація дитячої книги, заохочення до читання. Лялькові вистави в бібліотеці – справа захоплююча, але не проста, вона вимагає професіоналізму, творчості, терпіння, насамперед, від бібліотекаря. У нашому доробку – такі вистави: “Іван Побиван”, “Бременські музиканти”, “Теремок”, “Коза-дереза”, “Червона шапочка”, “Колобок іде в школу”, “Дюймовочка”. Також ми залучаємо дітей до виготовлення ляльок, іграшок.
         9 січня 2009 р. за фінансової підтримки Держдепартаменту США та Посольства США в Україні в рамках реалізації проекту “Інтернет для читачів публічних бібліотек” при нашій філії відкрито Інтернет-центр.
         Щорічно ми обслуговуємо біля 3000 читачів, видаємо понад 50000 документів, відвідування при цьому становить 22000. Тобто середнє відвідування по бібліотеці – 9; читаність – 20, обертаність книжкового фонду 2.1. Книжковий фонд бібліотеки на 01.01.2011 р. становить 22600 прим. Кожного року надходить близько 500 книг, із них 70% – подарункова література.
         Діяльність нашої бібліотеки багатогранна. Ми працюємо в різних напрямках: національно-патріотичному, морально-правовому, художньо-естетичному, екологіч-ному тощо. Щорічно проводиться понад 60 масових заходів. Особливу увагу ми приділяємо циклічності, щоб усі відділи обслуговування були задіяні у відзначенні тієї чи іншої дати: “Наша країна Україна” (виховання громадянської позиції дітей), “Без прав нема обов'язків” (захист прав дитини), “Ой, роде наш красний” (відродження духовної культури); “Мова – це пам'ять про минуле і стежина у майбутнє”.
         Активну участь відділи обслуговування беруть у проведенні Всеукраїнського тижня дитячого читання, Шевченківських днів, літніх читань. Стало традиційним працювати на дитячих майданчиках. Усе літо наші працівники проводять заходи біля водойми “Гунські криниці”, де 1 червня організовується “Книжкова хвиля”, під час якої відбуваються презентації сучасної дитячої книги, дітям надається інформація про цікавинки з періодичних видань, рекламуються буклети про послуги дитячих бібліотек міста. Усі ці заходи організовуються спільно з відділом культури, центром дитячої творчості, відділом у справах сім'ї, молоді та спорту.
         Краєзнавча робота бібліотеки – один з найважливіших компонентів національного виховання наших читачів. Останнім часом відбуваються значні зміни в освітньому процесі, вводяться нові курси з вивчення історії краю, літературного краєзнавства.
         Ми добре усвідомлюємо, що краєзнавча робота розпочинається саме з формування краєзнавчого фонду, тобто збирання літератури про свій край та місцеві видання. Комплектування незначне, але ми наполегливо вишукуємо інші варіанти поповнення: дарунки від читачів, отримання книг від місцевих авторів, організовуючи їм при цьому презентації їхніх творів, прем'єри збірок, придбання за кошти, що надходять від додаткових послуг.
         Систематично працюємо з дітьми щодо збирання рукописних краєзнавчих матеріалів, створюючи тематичні папки, альбоми. Ми співпрацюємо з міським музеєм, краєзнавчими аматорами, організовуючи спільні конкурси, вікторини, історичні мандрівки.
         Увесь краєзнавчий фонд відображено в краєзнавчому довідково-бібліографічному апараті. Так, в бібліотеці ведеться краєзнавча картотека, систематичний каталог, алфавітний каталог, систематична картотека газетно-журнальних статей. А власним доробком є тематичні картотеки, рекомендаційні списки, закладки, пам'ятки, індивідуальні рекомендаційні списки з вивчення шкільної програми, пошукової роботи учнів.
         Про нові надходження інформуємо дітей за допомогою списків та виставок-анонсів, виставок-презентацій (“Новинки-цікавинки”, “Нова краєзнавча книга”, “З історії твоєї школи”).
         Для різних вікових категорій розробляються різні заходи:

      –  для широкого кола: бібліографічні огляди, дні краєзнавства, дні інформації;
      –  для груп читачів: індивідуальне інформування, конкурси, вікторини;
      –  для класу: історичні години відповідно до предмету (історія, біологія, мистецтвознавство).

         Серйозна увага звертається на оформлення краєзнавчих виставок, вітрин, кутків. Є постійнодіючі і такі, що оформлені до відповідної пори року, дати. Наприклад, книжкова виставка “Мій рідний край – перлина Поділля”, “Мандруємо вулицями Кам'янця-Подільського”,
         “У похід по рідному місту”, “Моє місто в роки Великої Вітчизняної”, “Тарас Шевченко та Кам'янець” та ряд інших. Добре сприймаються дітьми ті виставки, які мають елементи еврістики (кросворди, ребуси, діалогову форму “Відповідь-запитання”).
         Саме поняття «Краєзнавство”наштовхує на комплексність в роботі. Це, насамперед, дні краєзнавства, краєзнавчі читання, уроки пам'яті, зустрічі зі знаними людьми. Традиційними стали проведення в бібліотеці персональної виставки місцевої вишивальниці Гафії Клевець, поетичних зустрічей з місцевими поетами, письменниками Галиною Юрковою, Людмилою Дрезналь.
         Тісна співдружність, співпраця об'єднує бібліотеку та міську організацію “Чорнобиль”, міську організацію ветеранів Афганістану. Нашою метою є виховання молодого покоління в дусі патріотизму, збереження історичної пам'яті, любові до Батьківщини, усвідомлення громадянського обов'язку на основі національних духовних цінностей.
         Співпрацюючи з міською радою ветеранів, за сприяння Управління праці та соціального захисту населення, організовуються Дні пам'яті до річниць Великої Вітчизняної війни та визволення міста. Так, до 66-ї річниці Великої Перемоги та 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни проведено уроки мужності “Священні місця і дороги нашого міста”, “Перемога очима дітей”, організовувались конкурси дитячого малюнка “Кам'янець вклоняється визволителям”, краєзнавчі подорожі “Перший день – перший крок до пам'яті”, зустрічі з ветеранами війни. У рамках цих заходів  діти здійснюють екскурс до історичних та пам'ятних місць, покладають квіти, відвідують родичів загиблих воїнів.
         Краєзнавча робота філії складається з різних тематичних комплексів, зокрема, природознавчого краєзнавства. Адже наше місто прекрасне своєю неповторною красою природи та мальовничими куточками. Воно знаходиться на території Національного природничого парку “Подільські Товтри”. Краєзнавчі заходи природничої тематики проводяться різними формами. Однією із найпопулярніших є екологічна казка. Під час такого заходу діти мають можливість фантазувати та брати участь у дійстві. Так, традиційно під час екологічного тижня для дітей молодшого шкільного віку проводиться екологічна казка “Мандрівка в зелену аптеку”. Діти відповідають на запитання вікторини “З книгою у світ розмаїтої природи”, беруть участь в екологічній інсценівці “Лісова скульптура Поділля”. Під час підготовки заходу юні читачі виготовляють костюми рослин, тварин і птахів, занесених до Червоної книги України. Полюбляють школярі і екологічні конкурси “Зелене майбутнє мого міста”, “Посади дерево – вдихни життя”, “Дивосвіт рідної природи”.
         Літературне краєзнавство є найбільш актуальним в краєзнавчій діяльності бібліотеки. Адже робота з творами наших земляків стимулює потяг дітей до читання взагалі. Популяризація творчості місцевих письменників, творів про рідний край у бібліотеці відбувається за участю авторів. Найактуальнішими є такі форми роботи, як вечори-портрети, авторські вечори, презентації нових збірок. Так, лише в цьому році проведені літературні зустрічі “Смійтесь на здоров'я” за участю місцевих Гумористів – Віталія Нечитайла, Миколи Байдюка, Людмили Машталер, Валерія Свереди, поетичні читання “Поетичні обрії Кам'янеччини”за участю членів літературного об'єднання “Ліра”та літературної дитячої студії при міському центрі дитячої творчості. Найцікавіше проходять зустрічі читачів-дітей з учнями, які мають власні поетичні та прозові збірки: це Станіслав Лелюк, Уляна Усик, Іван Дашко. Юні таланти Кам'янеччини неодноразово ставали переможцями різних літературних конкурсів, зокрема і обласного конкурсу “Кобзарики”.
         Ніколи не поділяли і не поділяємо думки, що наші діти читають менше ніж ми, батьки. Ні, можливо змінився стиль читання. Про активність дитячої аудиторії в художньому читанні говорять і результати щорічного конкурсу “Найкращий читач України”. Маленькі кам'янчани з року в рік доводять любов до читання, повагу до книги. У 2011 р. читач нашої бібліотеки-філії учень 6 класу ЗОШ № 2 Василь Ракочий виборов звання “Кращий читач області” та взяв участь у Всеукраїнському фестивалі дитячого читання “Книгоманія”, який відбувся у Львові.
         У роботі з популяризації краєзнавчої художньої книги ми звертаємо увагу на коментовані читання, залучаємо дітей до декламування віршів, написання своїх власних творів.
         Важливе місце у діяльності бібліотеки займає співпраця із засобами масової інформації – пресою, радіо, телебаченням. Інформування жителів міста про цікаві дитячі конкурси, акції, вікторини краєзнавчого характеру відбуваються через місцеві газети “Подолянин”, “Фортеця”, “Ділове місто”, “Кам'янець-Подільський вісник”. Плідно співпрацюємо з телерадіокомпанією “Подолянин – TV”.
         Ми повинні чітко окреслювати свої можливості та перспективи, адже бібліотечне краєзнавство має свої переваги – почуття любові, безмежної гордості за рідний край, батьків.


      Календар знаменних дат

      Знаменні події 28 березня

      1. Руцький, Микола Миколайович -- 28.03.1961 р. народився Руцький М.М.
        До ювілею 7 років (інтервал 5 років), з дати події минуло 63 років
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2222
      • АРТ територія111
      • Дошкільнятам2

      Бібліотека запрошує

      БЛОГИ БІБЛІОТЕКИ

      Шановний читачу! Якій літературі ти надаєш перевагу:
      Історичній
      Пригодницькій
      Детективній
      Містичній
      Фентезі
      Мотиваційній







      © ХОБ для дітей ім. Шевченка. , 2010-2024 г.
          Офіційний сайт
      29001, Україна, м. Хмельницький, вул. Свободи 51.
      www.odb.km.ua             mail@odb.km.ua
      Копіювання інформації можливе тільки за наявності згоди
      адміністратора, а також активного посилання на сайт.
      створення
      сайту
      Студія Спектр