www.odb.km.ua Відгуки та побажання
МЕЛЬНИК В.О. Формування інформаційних ресурсів: чинник світогляду читачів. Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка
Діти Хмельниччини читають! Приєднуйся!   Читати - це круто!   Читати - престижно!   Читай і будь успішним!   Будь в тренді: читай і знай!   Читають батьки - читають діти!   Читай! Формат не має значення!
    Електронний каталогЗведений електронний каталог БХООб’єднана віртуальна довідкаОнлайн послуги
      Про бібліотеку
      Ресурси бібліотеки
      Сторінка юного краєзнавця
      Проекти та програми
      Героїв пам’ятаєм імена
      Бібліотечному фахівцю
      Конкурси для дітей
      Електронна бібліотека
      Веб-уроки
      Здійснення закупівель
      Онлайн послуги
      Відкриті дані
      Карта сайту
      Аудіокниги


        Головна » Ресурси бібліотеки » Наші видання » Бібіліотека для дітей: нове бачення, нові орієнтири та соціальне партнерство.
      МЕЛЬНИК В.О. Формування інформаційних ресурсів: чинник світогляду читачів.

      Мельник В.О.
      м. Хмельницький

      Формування інформаційних ресурсів:
      чинник світогляду читачів

         Інформація все частіше визначається як основний ресурс майбутнього, який підвладний лише тим, хто володіє потрібними знаннями і добре підготовлений до навігації в інформаційному просторі. Діти – саме та категорія, яка націлена на майбутнє, адже вони охоче оволодівають інформаційними технологіями. Важливо вже змалечку виховувати у дитини любов до книги, формувати потребу в одержанні знань, прищеплювати навички самостійного пошуку інформації.
         Саме в дитинстві формується світогляд, закладаються основи інтелекту юної особистості, культури, освіти і однією з основних складових її розвитку є читання, яке формує гуманістичний світогляд, збагачує духовний світ, розширює уявлення дитини про загальнолюдські морально-етичні орієнтири, сприяє національному самоусвідомленню, розвиває навички самоосвіти, бажання і спроможність вчитися. Тому саме такі критерії лежать в основі  формування фондів Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г. Шевченка.
         Забезпечення користувачів-дітей якісно новим рівнем інформаційних матеріалів на основі багатоаспектного аналізу документних потоків, інформаційного прогнозування та моніторингу інформаційних ресурсів завжди в полі зору відділу формування інформаційних потоків та матеріалів.  Задоволення інформаційних потреб і запитів користувачів залежить від правильного формування документно-джерельної бази бібліотеки, яка орієнтована на типові запити користувачів-дітей та завдання щодо їх забезпечення.
         Фонд бібліотеки на 01.01.2011 р. становив 167 016 прим. документів: книги – 149 723 прим. (89,6%), електронні документи – 351 прим. (0,2%), аудіовізуальні документи – 4449 прим. (2,7%), періодичні видання – 12493 прим. (7,5%). Якісний склад фонду бібліотеки, в першу чергу, залежить від його поповнення новими документами. Щорічно до бібліотеки надходить понад 5000 прим. документів. Протягом останніх років книг до бібліотеки надходить значно більше, ніж періодичних видань, що відповідно визначає загальну структуру фондів і дає можливість повністю задовольняти  запити читачів. Так, у 2009 р. до бібліотеки надійшло 2885 прим. книг (63,8% нових надходжень), у 2010 р. – 3268 прим. (68,3%).
         Велика увага звертається на поповнення документних ресурсів новітніми носіями інформації. Зокрема, у 2009 р. надійшов 61 прим. електронних документів, у 2010 р. – 81, що становить 1,3 і 1,7% загальних надходжень. Це, в основному, електронні словники, довідники, літературні твори, розвиваючі ігри, розважальні програми і такі, що розширюють кругозір дитини та допомагають у вивченні предметів за шкільною програмою.
         Постійними джерелами поповнення фонду є такі книгарні нашого міста, як “Книжка.ua”, “Ерудит”, “Дім книги”, “Книжковий супермаркет”, “Читай”.
         Співпраця з видавництвами дозволяє економити не тільки час, а й кошти, що має велике значення в умовах сучасного фінансування. Підтримуємо ділові стосунки із видавництвами: “Ранок” (Харків), “Веселка” (Київ), “Видавництвом Старого Лева” (Львів), “Навчальна книга-Богдан” (Тернопіль), “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА” (Київ), “Школа” (Київ), “Фоліо” (Харків), “Грані Т” (Київ), “Медобори” (Кам'янець-Подільський).
         Придбанню нової літератури належною мірою сприяє Обласна програма поповнення бібліотечних на 2008-2011 роки. Адже фінансування на поповнення фондів сучасними україномовними та зарубіжними виданнями проводиться завдяки цій Програмі, хоч і не в повному обсязі. У 2010 р. поповнення фондів профінансовано з бюджету 56,2 тис. грн., що становить 61,3% запланованого.
         Якісному оновленню фонду бібліотеки сприяла реалізація Державної програми розвитку і функціонування української мови на 2004-2010 роки. За період її дії у бібліотеку надійшло 5170  прим. на суму 93531 грн. Позитивно впливає на оновлення фонду надходження книг за Державною програмою “Українська бібліотечна серія”. Протягом 2004-2010 років до бібліотеки надійшло 4429 прим. документів на суму 91754 грн.
         Велика увага приділяється формуванню фонду краєзнавчої літератури. Наші зусилля спрямовуються на виявлення і придбання цієї літератури. Підтримуються ділові контакти з місцевими письменниками Н Шмуриковою, В. Горбатюком, Г. Храпачем, Л. Савчук, А. Цюпак, М. Кульбовським, О. Радушинською, О. Ткачук, місцевими видавництвами “ПП Цюпак”, “Медобори”, “Поліграфіст”, “Бедрихів край”, подільськими науковцями, дослідниками, фондами та організаціями. У структурі нових надходжень краєзнавча книга складає щорічно 9-11%.
         Значну частину у поповненні фонду бібліотеки становлять подарункові видання як фізичних осіб, так і організацій. У 2010 р. стартувала благодійна акція “Подаруй бібліотеці нову книгу”, в результаті якої подаровано 730 прим. документів. Акція продовжується і у 2011 році. Цінні книги спортивної тематики в цьому році бібліотека отримала в подарунок від Національного олімпійського комітету України у Хмельницькій області, а книги з питань толерантності – від Центру громадянської освіти в рамках проекту “Українські книжки для виховання толерантності”. Англомовна частина фонду бібліотеки поповнилась літературою різноманітної тематики завдяки благодійному фонду “Сейбр-Світло”.
         Бібліотека добре укомплектована літературою для дошкільників та читачів-дітей молодшого шкільного віку, художніми творами за шкільною програмою для старшокласників та для “читання  для  душі”,  історичною, довідковою. Моніторинг читацького попиту підтверджує, що запити користувачів  задовольняються на 96,4%. З цією метою щорічно проводяться 2 дні суцільного обліку попиту користувачів.
         За умов досить хаотичного книжкового ринку літератури для дітей, працівники бібліотеки намагаються відшукати найцікавіше не тільки серед визнаної дитячої літератури, а й цікаві нові оригінальні твори сучасної української та світової літератури, які позитивно впливають на виховання юного покоління. Зокрема, це такі серії видань, як “Сучасна дитяча проза”, “Життя видатних дітей”, “Детективне агентство” (видавництво  “Грані Т”), “Дитяча академія наук” (видавництво “Факт”), “Обережно дівчатка”, “Читання для реготання” (“Видавництво Старого Лева”), “Сутінкова сага” (видавництво “Країна мрій”), “Світовий бестселер українською” (видавництво “Книжковий клуб”), “Дошкільнятко” (видавництво “Перо”), “Чарівний ліхтарик”, “Енциклопедія для маленьких вундеркіндів” (видавництво “Фактор”), “Гетьмани України” (видавництво “Махаон”) та ін.
         Особливу увагу ми приділяємо формуванню фонду періодичних видань, що заповнюють прогалини тієї тематиці, де видається недостатньо книжок. Бібліотека отримує біля 170 назв періодичних видань, перевага надається вітчизняній періодиці. Передплата проводиться з урахуванням інтересів читачів. Постійно ведеться моніторинг використання періодичних видань, визначаються найкращі. Репертуар назв постійно оновлюється. Найбільшою популярністю у юних читачів користуються журнали “Пізнайко”, “Однокласник”, “Барвінок”, “Професор Крейд”, “Колосок”, “Юный эрудит”, “Юный художник”, “Яблунька”, “Веселочка”, “Юная леди”, “12+”, “Веселые животные”, комплект учня “Історія для допитливих”, “Фізика для допитливих”, “Біологія для допитливих”, “Я вивчаю українську”, “TEENGLISH”, “Географія для допитливих”, “Дивослово”, “Всесвітня література в середніх навчальних закладах України”, “Українська мова та література” та багато ін.
         Комплектування бібліотечних фондів великою мірою  залежить і  від  книговидавничої  справи  в  державі.
         Сьогодні ми мусимо констатувати, що для дітей і підлітків видається недостатньо літератури, як науково-популярної так і художньої. А розв'язання проблем залучення дітей до читання, його підтримки та розвитку можливе тільки за умов якісного формування інформаційних ресурсів.


      Календар знаменних дат

      Знаменні події 28 березня

      1. Руцький, Микола Миколайович -- 28.03.1961 р. народився Руцький М.М.
        До ювілею 7 років (інтервал 5 років), з дати події минуло 63 років
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2222
      • АРТ територія111
      • Дошкільнятам2

      Бібліотека запрошує

      БЛОГИ БІБЛІОТЕКИ

      Шановний читачу! Якій літературі ти надаєш перевагу:
      Історичній
      Пригодницькій
      Детективній
      Містичній
      Фентезі
      Мотиваційній







      © ХОБ для дітей ім. Шевченка. , 2010-2024 г.
          Офіційний сайт
      29001, Україна, м. Хмельницький, вул. Свободи 51.
      www.odb.km.ua             mail@odb.km.ua
      Копіювання інформації можливе тільки за наявності згоди
      адміністратора, а також активного посилання на сайт.
      створення
      сайту
      Студія Спектр