www.odb.km.ua Відгуки та побажання
Коля Трухан. Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка
Діти Хмельниччини читають! Приєднуйся!   Читати - це круто!   Читати - престижно!   Читай і будь успішним!   Будь в тренді: читай і знай!   Читають батьки - читають діти!   Читай! Формат не має значення!
    Електронний каталогЗведений електронний каталог БХООб’єднана віртуальна довідкаОнлайн послуги
      Про бібліотеку
      Ресурси бібліотеки
      Сторінка юного краєзнавця
      Проекти та програми
      Героїв пам’ятаєм імена
      Бібліотечному фахівцю
      Конкурси для дітей
      Електронна бібліотека
      Веб-уроки
      Здійснення закупівель
      Онлайн послуги
      Відкриті дані
      Карта сайту
      Аудіокниги


        Головна » Ресурси бібліотеки » Наші видання
      Коля Трухан.

      КОЛЯ ТРУХАН

         Скромному і товариському хлопцеві Колі Трухану було лише п'ятнадцять (народився 26 грудня 1926 року в м. Шепетівка), коли на рідне Поділля напали німецько-фашистські загарбники.
        Разом із шкільними друзями Стьопою Кищуком та Валею Мануїловим Коля міркував як боротися з ворогом, як заподіяти шкоду фашистам. Вирішили назбирати на місцях боїв зброї і передати її військовополоненим, які працювали під вартою на заводі. Старий знайомий Остап Андрійович Горбатюк допоміг хлопцям влаштуватися на роботу на завод. Коля з друзями збирали по навколишніх полях та лісах зброю, боєприпаси, розклеювали листівки із закликами до боротьби проти окупантів, передавали полоненим харчі. А як зраділи хлопці, коли дізналися, що дядько Остап – підпільник!
        Так Коля Трухан та його друзі стали членами Шепетівської підпільної організації.
        На жаль, у червні 1943 р., за доносом зрадника, жандарми заарештували керівника підпільної організації Остапа Горбатюка. Замордований, покалічений, він тримався до кінця, а 10 червня 1943 р. загинув. Почалися арешти, нависла небезпека над юними підпільниками. Тієї ж ночі Коля Трухан і його товариші перебралися до партизанського загону. Коля став бійцем партизанського загону, яким командував бувший військовополонений І.О.Музальов.
         Неабияку хоробрість та відвагу проявляли хлопці у боротьбі з ворогом. Нарівні з дорослими Коля брав участь у багатьох небезпечних операціях: пускав під укіс ворожі ешелони, мінував шляхи, знищував лінії зв'язку, був безстрашним розвідником.
        У Шепетівці знаходилися дивізійні продовольчі склади німецької армії, які забезпечували продовольством гарнізони Шепетівки, Славути, Полонного, Антонін, Грицева, Старокостянтинова. Якось партизани І.Музальов, С.Шваленберг з групою підлітків, в яку входив і Коля Трухан, здійснили сміливу диверсію. На вантажному автомобілі вони під'їхали до складів, роззброїли охорону, відкрили склади. Велику частину продуктів повантажили на вантажівку, а решту – спалили і втекли. Цю сміливу та ризиковану диверсію німці приписували великій групі парашутистів, які нібито приїхали в Шепетівку на великій кількості машин.
         Взимку 1944 р. підпільники та партизани брали участь у боях за звільнення рідного краю від фашистів. Коли йшли жорстокі бої за звільнення міста Ізяслав, Коля Трухан дістав важке поранення. Проте, підлікувавшись у шпиталі, він не повернувся до рідної Шепетівки, хоч мав таку можливість. Коля Трухан хотів помститись ворогам за смерть своїх товаришів – Стьопи Кищука, Валі Котика, Валі Мануїлова.
         Відважний хлопець продовжив боротьбу у партизанському загоні Івана Музальова, який діяв на той час неподалік міста Володимира Волинського. У травні 1944 року загін попав в оточення. На річці Турії, в одному з кривавих боїв і загинув чудовий хлопець, юний партизан Коля Трухан, незмінний супутник командира в усіх бойових операціях. Там нашвидкуруч і поховали юного героя. Могила його невідома.
         Коля Трухан нагороджений медалями “За відвагу” та “Партизану Великої Вітчизняної війни” ІІ ступеня. Золотими літерами вписане його ім'я в героїчну історію українського народу, в історію рідного Поділля.

      ПРОЧИТАЙТЕ ПРО КОЛЮ ТРУХАНА:

      ♦ Доманк А. Шепетовские подпольщики / А.Доманк, М.Сбойчаков. – М. : Политиздат, 1972. – 160 с.
                  Коля Трухан – с. 11, 69, 77, 79, 86-89, 124-129, 156.

      Их земля, их небо // Макухин М. Мартовские громы / М.Макухин. – Хмельницкий, 1995. – С. 150-155.
                  Коля Трухан – с. 151.

      ♦ Литвиненко Є. Естафета поколінь / Є.Литвиненко // Вічно живі. – К., 1977. – С. 43-44. ♦ Нескорений край // Гула А. Шепетівка : історико-краєзнавчий нарис / А.Гула. – Львів, 1973. – С. 44-59.
                  К
      оля Трухан – с. 53.

      Орлята // Мельников І. Їм не вручали повісток… : збірка документ. оповідань та повістей про дітей-героїв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р. / І.Мельников. – Сімферополь, 2004. – С. 158-178.

      Події березня-серпня 1943 року на Хмельниччині. Піднімалися на боротьбу  сусіди // Ковальчук С. Йшли в славутські ліси партизани / С.Ковальчук, Т.Жоган. – К., 2006. – С. 140-155.
                 Коля Трухан – с. 143, 145.

      Стежками юних месників // Подорожі, пошуки, відкриття : збірка. – К., 1977. – С. 43-44.

      ♦ Щенніков І. Навіки у бронзі дзвінкучій : присвячується Валі Котику / І.Щенніков // Мельников І. Їм не вручали повісток… : збірка документ. оповідань та повістей про дітей-героїв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р. / І.Мельников. – Сімферополь, 2004. – С. 179.


      Календар знаменних дат

      Знаменні події 28 березня

      1. Руцький, Микола Миколайович -- 28.03.1961 р. народився Руцький М.М.
        До ювілею 7 років (інтервал 5 років), з дати події минуло 63 років
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2222
      • АРТ територія111
      • Дошкільнятам2

      Бібліотека запрошує

      БЛОГИ БІБЛІОТЕКИ

      Шановний читачу! Якій літературі ти надаєш перевагу:
      Історичній
      Пригодницькій
      Детективній
      Містичній
      Фентезі
      Мотиваційній







      © ХОБ для дітей ім. Шевченка. , 2010-2024 г.
          Офіційний сайт
      29001, Україна, м. Хмельницький, вул. Свободи 51.
      www.odb.km.ua             mail@odb.km.ua
      Копіювання інформації можливе тільки за наявності згоди
      адміністратора, а також активного посилання на сайт.
      створення
      сайту
      Студія Спектр