Понад три тисячі років тому, першими людьми, які спробували плоди незвичайного дерева, стали представники стародавньої цивілізації, що жили на березі Мексиканської затоки. Саме вони і називали какао-дерево смішним словом “какава”, яке стало прабатьком нинішнього “какао”. Згодом, у племені майя, какао стало культовим деревом.
В давнину шоколад був тільки напоєм. Під час експедиції шоколадний напій спробував перший європеєць – Христофор Колумб. Він вирішив привезти какао-боби в Старий Світ. Пройшов час, і шоколад став одним з кращих і улюблених смаколиків.
Учені багатьох країн впродовж століть досліджують особливості шоколаду. Порівнюючи корисні властивості гранатового, журавлинного соку, чорниці, лохини і темного шоколаду, науковці з’ясували, що найбільш корисним для здоров'я людини є саме гіркий шоколад. Цинк, магній, мідь, залізо, що містяться в шоколаді, − відмінний аргумент для того, щоб ласувати ним.
Сотні років шоколад надихає на творчість не тільки кулінарів – художники пишуть про нього картини, митці знімають фільми, а письменники оспівують у поезії та прозі. У день шоколаду та інші дні нашим читачам ми рекомендуємо прочитати твори Р.Дала “Чарлі і шоколадна фабрика”, Й.Яґелло “Шоколад із чилі”, М.Дочинця “Хліб і шоколад”, “Шоколадні вірші про кохання” та багато інших художніх, науково-популярних і довідкових видань про улюблений десерт людства.
|